Om Garderhøjfort – Københavns Befæstning

En gruppe private borgeres greb i egne lommer førte til, at Garderhøjfortet – det største fort i Københavns Landbefæstning – blev bygget.


Ikke langt fra Jægersborg Station i Gentofte finder du Garderhøjfortet, der er det største fort i Københavns Landbefæstning. 

Men ikke kun den imponerende størrelse adskiller Garderhøjfort fra resten af befæstningen. Fortet havde en ganske usædvanlig begyndelse.

Politikerne kunne ikke blive enige om finansieringen af fortet og Københavns Befæstning. Derfor tog en gruppe borgere selv affære. Almindelige danskere indsamlede den svimlende sum af 1,5 millioner kroner – i en tid, hvor en øl kostede fem øre – og fortet blev en realitet.

Garderhøjfortet blev udrustet med kraftige kanoner i pansertårne, mindre kanoner og maskingeværer i forsvindingstårne. Og selv om man ikke interesserer sig for krig, krudt og kugler, giver fortet et fantastisk indtryk af en spændende tid i dansk historie og politik.

Fortet åbnede for offentligheden i september 2013 og giver med sine udstillinger, lavet af Experimentarium, mulighed for at opleve fortets historie med alle sanser. Prøv at affyre fortets lille kanon, send morsebeskeder til din ven og træn i gymnastiksalen ligesom soldaterne gjorde det. Der arrangeres dagligt rundvisninger i fortets pansertårn hvor man kan se de nyrenoverede 15 cm kanoner. 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *